در مجموعه مقالات پیش رو به بررسی کامل مقوله کوچینگ و شاخه ها و کاربردهای آنها می پردازیم. کوچینگ یک روش برای رسیدن به اهداف تعیین شده در زمینه های مختلف است. کوچ یا مربی از طریق گفت و گو به افراد کمک می کند تا به درستی هدف یا اهداف خود را تعیین نموده و بهترین راه برای دستیابی به نتایج مورد نظر را پیدا کنند. علاوه بر این کوچ به افراد یاری می دهد تا پتانسیل های پنهانی خود را آشکار سازند. کوچ یا مربی به شخص نمی گوید که چگونه به موفقیت دست پیدا کنید، بلکه پرسش هایی را مطرح میکند که در آن ها خود فرد راه حل را برای اهداف و وظایف خود می یابد.

معرفی کوچینگ و انواع آن
معرفی کوچینگ و انواع آن
در این مقاله در نظر داریم تا مبحث کوچینگ و اصول آن را به صورت جامع معرفی نماییم. در ادامه انواع مدل های مربیگری مانند لایف کوچینگ و بیزینس کوچینگ بررسی خواهند شد. همچنین در انتها مقایسه کوچینگ با منتورینگ و مشاوره انجام می شود.
تاریخچه کوچینگ
تیموتی گالوی و جان ویتمور اشخاص پیشرو در صنعت کوچینگ هستند که در دهه 70 میلادی به عنوان کوچ شروع به فعالیت نموده اند. در آن زمان مبحثی به عنوان ” جنبش بالقوه انسانی ” توسط تیموتی گالوی مطرح گردید. اولین نشریهای که در مورد کوچینگ نوشته شد با نام ” بازی داخلی تنیس ” توسط تیموتی گالوی در سال 1974 منتشر شد.

تاریخچه کوچینگ
گالوی اصول کار کوچینگ ورزش و رابطه آن با دیگر بخشهای زندگی خود را تشریح کرد با این هدف که چگونه می توان این اصول را از ورزش به دیگر بخشهای زندگی منتقل نمود.آقای تیموتی گالوی کتابی را در زمینه مربیگری با نام ” بازی درونی تنیس ” تالیف نموده است.

تیموتی گالوی

جان ویتمور
جان ویتمور راننده حرفه ای مسابقات بود و پس از اتمام دوره ورزشی اش تبدیل به یک تاجر موفق گردید. در سال 72 میلادی او گالوی را ملاقات و در کوچینگ با وی شروع به مطالعه و تحقیق نمود و به او کمک کرد تا به ترویج اصول “بازی داخلی” بپردازد. در سال 1979 ویتمور اصول “بازی داخلی” را در انگلستان رواج داد. در اواخر دهه 80 میلادی ، ویتمور مدل GROW( هدف ، واقعیت ، گزینهها ، چه می خواهید ) را توسعه داد. در سال ۹۲ میلادی او کتاب ” هدایت عملکرد ” را منتشر کرد که راهنمای اصلی مربیگری محسوب می شود. جان ویتمور نظریه پرداز اصلی کوچینگ مدرن است.

کوچینگ چیست و انواع آن
کوچینگ چیست
فرهنگ لغت کمبریج کلمه کوچینگ را به عنوان ” مربیگری خصوصی ” تعریف نموده اما این تعریف فرهنگ کمبریج درست نیست، زیرا کوچینگ ، آموزش و آمادهسازی محسوب نمی شود بلکه راه رسیدن به هدف را برای افراد نمایان و از آنها حمایت می کند.
کوچینگ یک روش برای رسیدن به اهداف تعیین شده در زمینه های مخنلف است. کوچ یا مربی از طریق گفت و گو به افراد کمک می کند تا به درستی هدف یا اهداف خود را تعیین نموده و بهترین راه برای دستیابی به نتایج مورد نظر را پیدا کنند. علاوه بر این کوچ به افراد یاری می دهد تا پتانسیل های پنهانی خود را آشکار سازند. کوچ یا مربی به شخص نمی گوید که چگونه به موفقیت دست پیدا کنید، بلکه پرسش هایی را مطرح میکند که در آن ها خود فرد راه حل را برای اهداف و وظایف خود می یابد.

اصول مربیگری
اصول کوچینگ
کوچینگ بر 5 اصل اخلاقی زیر استوار است:
- همه چیز برای مردم خوب است. آدمهای بد وجود ندارد.
- در انسان، قدرت اولیه برای رسیدن به هدف وجود دارد.
- تمام اقدامات با مقاصد مثبت انجام میشوند.
- مردم همیشه تغییر میکنند و این فرآیند اجتناب ناپذیر است.
- یک فرد به دنبال انتخاب بهترین گزینه از فرصت های موجودش است.

انواع مربیگری
انواع کوچینگ
به طور کلی هیچگونه تقسیمبندی مشخصی از انواع مربیگری به شکل و فرم خاصی وجود ندارد، برخی از انواع آن به چند دسته زیر تقسیم بندی شده است:
- بیزینس کوچینگ یا کوچینگ کسبوکار
- لایف کوچینگ ( کوچینگ فردی یا کوچینگ زندگی نیز گفته می شود)
- مربیگری عملکرد
- مربیگری مهارت
- کوچینگ شغلی
- مربیگری اجرایی
- کوچینگ ورزش

بیزینس کوچینگ
بیزینس کوچینگ یا کوچینگ کسبوکار
بیزینس کوچینگ به مشاغل و کسب و کارها کمک می کند که چشم انداز شفافی خلق کنند و سپس به آن ها کمک می کند تا متناسب با چشم انداز خلق شده، اهداف شخصی و سازمانی را جلو ببرند. بیزینس کوچینگ فرایندی است که به صاحبان کسب و کار کمک می کند تا اکنون را دریابند و برای آنچه که می خواهند تلاش موثر نمایند. بیزینس کوچ ها به طور معمول کارآفرینانی متخصص هستند که می دانند برای موفقیت یک کسب و کار چه چیزی لازم است و حاضرند اطلاعات خود را در اختیار دیگر کسب و کار قرار دهند که آن ها نیز رشد نمایند.

لایف کوچینگ
لایف کوچینگ ( کوچینگ فردی یا کوچینگ زندگی نیز گفته می شود)
لایف کوچینگ شغلی است که عمیقا ً با منتورینگ ، مشاوره ، روان پزشکی متفاوت است. روند مربیگری در لایف کوچینگ با بررسی اتفاقات حال صورت می گیرد. لایف کوچینگ به کشف موانع و چالش ها می پردازد و در آن موفقیت های شغلی، کمک به نحوه هدایت پروژه های خاص، بررسی شرایط عمومی و ساختن روابط حرفه ای را بصورت فردی مورد بررسی قرار می دهد. شما اگر خواهان زندگی موفقی هستید در لایف کوچینگ به شما کمک می شود که بتوانید آنچه را که می خواهید بدست بیاورید. لایف کوچینگ رابطه موثر بین فرد و کوچ می باشد که به منظور دستیابی به حداکثر توان فرد طراحی شده است. در برخی اوقات حتی رهبران و مدیران موفق فراموشش می کنند که زندگی کنند و اینجاست که لایف کوچینگ کمک می کند که فرد بتواند در حیطه خانواده و زندگی خود موثرتر عمل نماید.
مربیگری عملکرد
فعالیت های کوچ یا مربی با هدف تقویت عملکرد فرد در نقش فعلی خود در محل کار صورت می پذیرد. افزایش اثربخشی و بهره وری فرد با مربیگری عملکرد بالاتر رفته و به عنوان شخصیتی کاریزماتیک و الهام بخش عمل می کند. به طور کلی، مربیگری عملکرد زیربنا و مدلهای نظری خود را از روانشناسی تجارت و ورزش گرفته و در جایی ممکن است از روانشناسی عمومی نیز بهره بگیرد. همان طور که از اسمش پیداست مربیگری عملکرد بر روی عملکرد سازمان ، کسب و کار ، خانواده و فرد تاثیر می گذارد و به روند پیشرفت عملکرد با نگاه به چشم انداز موانع عدم عملکرد صحیح را کشف و به بهبود عملکرد روابط می پردازد. در نهایت مربیگری عملکرد فرایندی است که در آن فرد رشد و برنامهریزی عملیاتی را تسهیل میکند تا بتواند در زندگی خود تغییراتی ایجاد نماید. مربیگری عملکرد به Performance coaching معروف است.
مربیگری مهارت
این شکل از کوچینگ متمرکز بر مهارتهای اصلی است که یک کارمند برای انجام نقش خود باید انجام دهد. مربیگری مهارت یک رویکرد انعطاف پذیر و تطبیقی است که در بعد زمان برای توسعه مهارت ها مورد استفاده قرار می گیرد. برنامه های کوچ یا مربی به طور اختصاصی به فرد اختصاص داده می شود و عموماً در دستیابی به تعدادی از اهداف توسعه مهارت که با نیازهای سازمان مرتبط هستند متمرکز می شوند. مربیگری مهارت مخصوصا در تیم ها مورد استفاده قرار می گیرد و اگر بتوان در تیم از آن به عنوان یک عنصر سازنده استفاده نمود نتایج بسیار طلایی را خلق می کند. کوچ یا رهبر گروه باید بداند که چگونه بر روی مهارت های اعضا تیم تاکید کند تا اعضا بتوانند مانند یک قهرمان با استفاده از حداکثر پتانسیل مهارت خود در عرصه های رقابت ظاهر شوند. مربیگری مهارت به Skill Coaching معروف است.

معرفی مربیگری شغلی
کوچینگ شغلی
گاهی فردی مراجعه می کند و از نگرانی ها و دغدغه های شغلی خود یاد می کند. این نوع کوچینگ بر رفع نگرانی های شغلی فردی متمرکز است که مربی مسیری را انتخاب و از بازخورد توانایی های فرد در گفتگو استفاده می کند. در کوچینگ شغلی باید مسیر را برای شخص واضح نمود و به افزایش تغییر شخصی و اقدامات رو به جلو تاکید داشت. خصوصیات فرد در نگرانی ها و دغدغه های شغلی او بسیار موثر است و هر چقدر که او مثبت باشد و بتواند مثبت برخورد نماید، سریعتر به روند پیشرفت خود کمک می نماید. در این نوع کوچینگ ، مهارت شغلی شخص با درخواست وی مورد بررسی قرار گرفت و علت دغدغه و نگرانی های او شناسایی و بر کشف چگونگی رفع موانع متمرکز می شوند. کوچینگ شغلی به Career Coaching معروف است.
مربیگری اجرایی
مربیگری اجرایی به عنوان راهی برای بهبود سازمانها و افراد شناخته می شود. تئوری این نوع مربیگری بر بهبود عملکرد افراد با نفوذ در سازمان و تیم ها استوار است که اگر عملکرد افراد و تیم ها در سازمان بهبود یابد، نتایج کسب و کار بهبود خواهند یافت. مربیگری اجرایی اغلب توسط مربیانی انجام می شود که از خارج از سازمان کار می کنند و خدمات آنها برای مدت توافق شده یا تعداد جلسات کوچینگ درخواست می شود. هر چقدر نفوذ مربی یا کوچ در سازمان، قدرتمند و پررنگ باشد نتایج فوق العاده ای حاصل می شود. این نوع مربیگری نیازمند حمایت از بالاترین رده سازمانی می باشد تا کلیه افراد با مربی همکاری لازم را به عمل آورند. مربیگری اجرایی به Executive coaching معروف است.

کوچینگ ورزشی چیست
کوچینگ ورزش
کوچینک ورزشی به اندازه هر جنبه دیگری از ورزش بسیار دشوار و تقاضا است. مربیگری خوب و مربیگری ضعیف غالباً تأثیراتی روی ورزشکار انفرادی یا تیم می گذارد. در مربیگری ورزشی ، مربییان اغلب مجرب و دارای شخصیتی چند بعدی بوده و طیف گسترده ای از مهارت های فنی ، ارتباطی و بین فردی را نیز دارا هستند. هیچ منبعی وجود ندارد که مربیان ورزشی قوی تولید شوند. بسیاری هم که نقش مربی ورزشی را به عهده می گیرند اغلب بازیکنان موفق ورزشی بوده اند. کلیه مربیان ورزشی باید ویژگی های خاصی داشته باشند. یکی از ویژگی های مهم ، داشتن دانش فنی ورزش است. علاقه به ورزش به خودی خود یک مربیگری است ، اما عشق به کنار زمین فوتبال ایستادن به عنوان مربی ، زمینه کافی برای اثربخشی مربیگری محسوب نمی شود.
فرایند کوچینگ
در فرایند مربیگری ممکن است از جلسات متعددی استفاده گردد. تعامل بین مربی و فرد یک جلسه کوچ نامیده میشود. در این جلسه ، مربی اساسا به فرد گوش میدهد و گاهی از او سوالاتی را می پرسد. فرد به این سوالات پاسخ میدهد و در فرآیند یافتن پاسخ به سوالات، فرد راهحلهایی برای رسیدن به هدف را پیدا میکند. معمولا اثر این جلسات در دو مرحله عملی می شود. در اولین جلسه بهبود کلی کیفیت زندگی فرد، افزایش انگیزه و اعتماد به نفس وی مشهود خواهد بود.
چگونه کوچ شویم

چگونه کوچ شویم
تصور غلط در افرادی که میخواهند کوچ شوند وجود دارد و آن این است که “برای مربیگری ، من باید در حوزهای که میخواهم مربی شوم، موفق شوم .”
موفقیت در هر زمینهای مورد استقبال قرار میگیرد. اما وظیفه کوچ این نیست که بگوید چگونه به موفقیت دست یافتهاست، بلکه مربی به فرد کمک میکند که پتانسیل درونی خود را فعال نموده و قابلیتهای پنهانش را آشکار سازد تا بتواند به اهدافش دست یابد.
برای کوچ شدن باید علاوه بر اینکه اصول مربی گری را یاد می گیری می بایست الزامات مورد نیاز برای دریافت گواهینامه از مراجع ذی صلاح را فراهم نمایید . اما مدرک مربی گری به تنهایی کافی نیست.
ویژگی های کوچ
به عنوان یک کوچ خوب، شما باید ویژگی های زیر را در خود گسترش دهید:
- توانایی مشاهده ، مسئولیتپذیری ، اجتماعی بودن ، خلاقیت ، نشاط ، شجاعت ، ثبات عاطفی ، دقت و از همه مهمتر بر روی عقلتان استوار باشید.
- نباید از مردم بترسید .
- راحت باشید .
- متمایز و متنوع باشید .
- بر روی خود مسلط باشید.
- موقعیت فعالی داشته باشید.
- علاقه مند به کمک کردن به مردم باشید.
- به بیزینس خود اعتقاد داشته باشید.

تفاوت مربیگری و مشاوره
تفاوت کوچینگ با مشاوره
حرفه مربیگری ویژگیهای متمایزی نسبت به سایر رشته ها دارد. مربی لازم نیست تمام قوانین حوزهای که فرد در آن سعی دارد موفق شود را درک نماید و مستقیما به سوالات پاسخ نمی دهد، بلکه به فرد کمک می کند تا پاسخها را با استفاده از مهارتهای خود بیابد.
کوچینگ و مشاوره دارای شباهتهایی هستند:
- در هر دو، فرد طبق یک شیوه، تحت درمان قرار میگیرد و تابع قوانین و الگوهای کلی نیست.
- در کوچینگ و مشاوره فضای راحت و محرمانه ای برای فرد ایجاد میکنند که در آن میتواند به طور کامل اعتماد کرده و خود را نشان دهد.
- کوچینگ و مشاوره، اهداف، ارزشها و عواطف فرد را در مورد مساله فعلی درک میکنند.
اما با وجود شباهت های فوق، اهداف کوچینگ و روانشناسی متفاوت هستند.
یک مشاور با گذشته فرد کار میکند تا وضعیت کنونی را بهبود بخشد. مشاور با غلبه بر لحظههای استرس زا از گذشته کمک می گیرد که بر وضعیت کنونی تاثیر میگذارد. هدف از مشاوره ، کمک از گذشته به منظور بهبود حال است. اما در کوچینگ مربی به فرد کمک میکند تا پتانسیل درونی خود را فعال کند تا موثرترین راه برای رسیدن به هدف او شود. مربی از زمان حال تا آینده بر روی فرد کار میکند .
کوچ سعی نمیکند فرد را درمان کند، او همه افراد را به صورت کاملا ً سالم و توانا در نظر میگیرد.

تفاوت مربیگری و منتورینگ
تفاوت کوچینگ با منتورینگ
هدف از کوچینگ و منتورینگ دستیابی به یک نتیجه مشابه یا رشد فرد است. اما روشهای دستیابی به اهداف در هر کدام متفاوت هستند. منتور فردی است که به موفقیت دست یافته و اکنون به فرد دیگری کمک میکند تا تجربه خود را با او به اشتراک بگذارد. از مهارتهایش استفاده میکند تا به فرد دیگر کمک نماید تا از موقعیتهای دشوار عبور نماید.
اما کوچ یا مربی مشکلات را مستقیم حل نمی کند بلکه به فرد کمک میکند تا او به پاسخهای سوالاتش دست پیدا کند و گاهی این امر با پرسیدن سوالات جدید از وی میسر می شود.
ثبت ديدگاه